Japánról
Rizs: A japánok amellett, hogy évente 70 kilogrammt rizs fogyasztanak el, nagy tiszteletben is tartják azt. Éppen ezért minden étkezéshez fogyasztják a legkülönbözőbb változatokban.
Sushi: A legnépszerűbb japán ételek egyike. Kis rizságyon vagy algatekercsben szolgálják fel, nyers halas, ecetes rizses különlegesség.
Sukiyaki: Sült marhahússzeletek, zöldség és tofufalatok, melyeket fogyasztás előtt nyers tojásba mártanak. Ezek általában az asztalnál, saját kezűleg készülnek.
Shabu-shabu: Híg húslevesben főzött marhahússzeletekből és zöldségekből áll, melyeket szezámmagos és citrusalapú szószokba mártogatva fogyasztanak.
Tempura: Különböző hús-, zöldség-, halfalatkákat lisztből és tojásból készült tésztába mártogatnak, majd olajban hirtelen kisütik.
Ramen: Általában szójával ízesített sűrű, tésztás húsleves.
Soba és udon tészták: Általában hallal ízesített, húslevesben tálalják.
Mochi: Rizsből készült tészta, melybe különböző finomságokat töltenek, vagy gombócot formálnak belőle. Ezt általában édes babszósszal öntik le.
• Lehetőleg kerüljük a kés és villa használatát.
• A pálcikákkal tilos mutogatni, ételt szúrni rá, válogatni velük.
• A már nem használt evőpálcikákat a kihelyezett tartókra tegyük.
• A rizses és tésztás tálkákat balkézzel magasan emeljük a szánkhoz és úgy csipegessük ki belőle az ételt.
• A levest szürcsölve illik meginni, közvetlenül a tálkából.
• A szójaszószt ne öntsük az ételre, inkább mártogassuk abba bele.
• A japánok nem használnak szalvétát, helyette meleg kéztörlőt kaphatunk.